• Home

2 items tagged "tüzifa"

 • Cserépkályháról(cikkek)

 • Tűzifa

  A tűzifa

   

  Cserépkályhafűtéshez használt fűtőanyag a fa. Kevesen tudják, hogy tüzelésre száraz tűzifára van szükség. Száraz tűzifán 10-20 % nedvesség tatalmú un légszáraz állapotú fát értünk. A frissen vágott fa víztartalma 50% körüli értéken mozog. Az ilyen fát kb 1 évig kell szellős száraz helyen szárítani, hogy az fűtésre kész állapotba kerüljön. Ekkor éri el a fa a légszáraz állapotot, ami még mindig 10-20% os víztartalmat jelent. Tulajdonképpen ez a fa volna alkalmas cserépkályhában történő eltüzelésre. Ha nem szárítjuk ki a fát akkor a fában lévő minden plusz 10% víz kb 10% fűtőértékromlást okoz. A fűtőértékromláson kívül a kályhánkat és a kéményünket is tönkre tesszük. Ugyanis a fában lévő víz gőzként távozik a fából, ami jelentősen hozzájárul cserépkályhánk és kéményünk elkátrányosodásához. Fentiekből láthatjuk azt, hogy a tűzifa megvételéről már kora tavasszal gondoskodni kell. Tél előtt biztos nem fogunk tudni száraz fát vásárolni sehol. A kora tavasszal megvásárolt fát tároljuk be szellős száraz helyre. Betárolás előtt már vágjuk, hasítsuk kályhakész méretre. Ezzel elkerülhető a mínusz fokokban történő baltázgatás :).

   

  Néhány jó tanács a fa vásárlására.

   -A legfontosabb! SOHA NE VÁSÁROLJUNK DUDÁLÓS HÁZALÓS FAÁRUSOKTÓL!

   -A fát m3 re vásároljunk, ne pedig mázsára. A mázsára vásárolt fát előszeretettel locsolgatják, hogy több legyen a súlya. Így a természetes nedvességen felül plusz nedvességet visznek a fába, ami kiszáradáskor plusz veszteséget okoz nekünk. Az ilyen fa ha kiszárad, súlyából akár 50 %-ot is veszíthet. 1 m3 frissen vágott akácfa 5,2-5,5 mázsa körül van. Ugyanez tölgyből, bükkből olyan 7 mázsa. Tudni kell azt, hogy a fa szárítás során térfogatából 20%-ot veszít.

   -Vásárlás előtt tisztázzuk, hogy az árban mi van benne? Kérdezzük meg, hogy pontosan mennyibe kerül a fuvar és az esetleges ledaruzás (kalodás favásárlás esetén). Érdeklődjük meg, hogy kalodás fánál benne van-e a kaloda ára a fa árában, vagy azért külön kell fizetni.

   

   

EasyTagCloud v2.8