• Home

1 item tagged "fehér bézs színek"

 • Fehér bézs színek

  Fehér bézs színek


  - Milyen esztétikai hátrányai vannak a világos színű csempéknek?

  Mostanság nagy divatja lett a fehér, bézs és egyéb világos színű kályháknak.
  Tényleg nagyon jó és szép dolog hogy a kályha színe megy a bútorokhoz, a villanykapcsolókhoz, a kilincshez, stb

  Esztétikailag miért nem praktikus ez?
  Ahhoz hogy ezt megértsük egy kis kerámiaipari ismeretekre van szükségünk.
  A mázak felületén úgynevezett haris (mázrepedezés) található. Ez a jelenség amúgy teljesen természetes minden csempén megtalálható. Valamelyiken látszik, valamelyiken nem.

  Oka a csempe alapanyagának és a máznak a hőtáglási együtthatójának a különbségéből adódik.
  Érthetőbben megfogalmazva azért repedezik meg a csempén egy idő után a máz, mert a máz és a csempe teljesen más anyagból van, ebből adódóan hidegen és melegen teljesen máshogyan viselkednek, máshogyan tágulnak. Ezt a hőtágulási különbséget hidalja át a berepedezés (harisz).

  Ez a jelenség színes átlátszó (transzparens) mázaknál teljesen észrevehetetlen. Viszont más a helyezte fehér fedő mázaknál. Itt ugyanis addig nem látjuk a repedéseket, míg tiszta a csempe és nincs beépítve. A változás csak a beépítés után következik, amikor le szeretnénk törölni a port a csempénkről. Tisztításkor a mikron szemcsenagyságú fekete port belehúzzuk a finom repedésekbe, melyet onnan eltávolítani nem lehet.

  - A hajszálrepedések (harisz) csak az építés után jelentkeztek

  Ennek az az oka, hogy egyes csempéknél a máz és a cserép hőtágulása hidegen hellyel közel egyforma, viszont melegedéskor már teljesen más. Ehhez jön még hozzá az is, hogy a csempének a hátulja hamarabb melegszik fel mint az eleje, ami szintén plusz feszültségforrást eredményez.

EasyTagCloud v2.8